Šta je KERNEL

Jezgro operativnog sistema ili kernel je softver koji upravlja pristupom korisničkih programa računarskoj opremi i softverskim resursima. To podrazumeva dobijanje procesorskog vremena, pristupanje memoriji, čitanje i pisanje po diskovima, povezivanje u mreže , interakciju s terminalima ili grafičkim korisničkim okruženjem, itd. Jezgro sve ovo omogućava kontrolisanjem i pružanjem pristupa memoriji, procesoru, ulazno/izlaznim uređajima, datotekama na disku i specijalnim servisima za korisničke programe. Jezgro se sastoji iz nekoliko podsistema:

  1. Podsistem za upravljanje procesima
  2. Podsistem za upravljanje memorijom
  3. Podsistem za upravljanje ulazom/izlazom
  4. Podsistem za upravljanje datotekama

 

 

Android uređaji koriste Linux kernel, ali to nije identičan kernel kao i kod običnih Linux baziranih operativnih sistema. Postoji dosta koda ugrađenog u njega koji je specifičan Android platformi. Google ekipa koja ga održava je doprinela dosta na njegovom razvoju. Proizvođači su takođe ovde imali dosta posla, jer moraju da napišu drajvere za njihov hardver specifično za tu verziju kernela. Ovo je jedan od razloga zašto je potrebno određeno vreme Android developerima i hakerima da portuju novu verziju operativnog sistema na starije uređaje i da ga nateraju da radi. Tako da drajveri pisani za Gingerbread kernel ne mora da znači da će raditi i na Ice Cream Sandwich kernelu. A ovo je veoma bitno, jer kernelova glavna funkcija je da kontroliše hardver.Ali na kraju krajeva ovo je samo spona između hardvera i softvera.

Kada je softveru potreban hardver da uradi bilo šta, on šalje zahtev kernelu. I kada kažem bilo šta, mislim bilo šta. Od osvetljenosti ekrana, preko jačine zvuka, do inicijalizacije poziva preko radia, čak i ono što se iscrtava na ekranu je kompletno kontrolisano preko kernela. Na primer: kada pritisnete dugme za pretragu na vašem telefonu, vi govorite softveru da otvori aplikaciju za pretragu. Ono što se zapravo dešava jeste da ste dodirnuli određenu tačku na ekranu osetljivom na dodir, što govori softveru da ste dodirnuli ekran na određenim koordinatama. Softver zna da ako je određena tačka pritisnuta, da je potrebno pokrenuti dialog za pretragu. Kernel govori ekranu osetljivom na dodir da osluškuje gde će se desiti dodir. Kao povratna informacija, kada sistem primi informaciju da je dodir izvršen na određenoj tački od kernela, on zna šta je potrebno da uradi da bi iscrtao potrebnu grafiku na ekranu. Softver i hardver komuniciraju preko kernela u oba smera, i ovo je zapravo kako vaš telefon zna kada treba nešto da uradi. Ulazna informacija sa jedne strane postaje izlazna na drugom kraju, bilo da igrate Angry Birds ili da spajate Bluetooth slušalice.

Zvuči komplikovani, ali i jeste. Ali je ovo zapravo standardna kompjuterska logika – za svaku akciju postoji definisana reakcija na svaki “događa”. Bez kernela, koji prihvata i šalje informacije, developeri bi morali da pišu kod za svaki pojedinačni “događaj” (event) za svaki pojedinačni deo hardvera u vašem uređaju. Sa kernelom, sve što je potrebno je da komuniciraju sa njim preko sistemskih Android API-a, a hardverski developeri treba da osposobe komunikaciju hardvera sa kernelom. Dobra strana je da ne morate da znate kako ili zašto kernel radi to što radi. Dovoljno je da razumete da je on prevodilac između softvera i hardvera koji kontroliše sve što se dešava ispod stakla.

(Visited 31 times, 1 visits today)

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Create AccountLog In Your AccountShow Buttons
Hide Buttons